Status evoluția pieței cerealelor în România

Status evoluția pieței cerealelor în România 1 Aprilie 2020, Toate

În contextul internațional, la nivelul Uniunii Europene, pentru 2020 se estimează o producție totală de grâu mai scazută față de 2019 din cauza temperaturilor ridicate din timpul iernii, care au slabit toleranța culturii la îngheț și crescut potențialul de pierdere al randamentului.

În Rusia producția la grâu se va ridica la o medie de 80 milioane tone, suprafața  semănată fiind de 16,5 milioane , ceea ce ar marca o a doua creștere anuală consecutivă.

Daca ne îndreptăm privirea și către Ucraina, al doilea mare competitor al României, de la Marea Neagră, vom observa că producția de grâu 2020 este așteptată să scadă cu aproximativ 3 milioane tone  față de 2019, ca urmare a reducerii suprafeței  cultivate, dar rămâne la un nivel ridicat, comparabil cu media din ultimii 5 ani.  Suprafața semănată cu grâu este estimată oficial la 6,4 milioane hectare.

În Rusia și Ucraina, prețurile la export ale grâului de panificație au crescut între Octombrie 2019 și Ianuarie 2020, fiind impactate de o cerere crescută pe piața exportului. Dupa acest val, luna Februarie a fost marcată de o scădere de aproximativ 8% din cauza cererilor crescute pe piata internă.

În cazul României, exportul principalelor produse cerealiere, grâu şi porumb, a avut un trend ascendent în ultimii ani datorită obţinerii unor producţii interne ridicate (atât ca volum fizic, cât şi în plan calitativ), precum şi pe fondul creşterii competitivităţii pe piaţa externă, în special în bazinul Mării Negre.

Piața old crop la grâu, începe să devină foarte atractivă în ceea ce privește evoluția prețurilor care sunt într-o creștere constantă , saptămâna trecuta, grâul de panificație a câștigat 6 euro/to.

Porumbul old crop este într-o perioadă de repaus atât din punct de vedere al cererii, cât și al evoluției prețurilor.

Piața new crop pentru grâu continuă să fie pe un trend crescător, dar destul de temperat.

Se așteaptă informații actualizate din Rusia si Ucraina, despre starea culturilor, producțiilor și parametrilor de calitate, iar  aceste date pot influența volatilitatea pieței cerealelor în România.

Mai este un aspect, privind situația creată de Pandemia de Coronavirus, toate navele ce provin din zona roșie și galbenă, ajunse la încărcare, au obligația să stea obligatoriu 14 zile în carantină, iar acest lucru are un impact negativ asupra perioadei de livrare și al costurilor suplimentare determinate de zilele de staționare.

https://www.mai.gov.ro/ordonanta-militara-nr-3-din-24-03-2020-privind-masuri-de-prevenire-a-raspandirii-covid-19/

 

Pentru mai multe informații, vă rugăm să contactați Managerul achizitii cereale Soufflet Agro Romania, Daniel Niță, la telefon: 0749 022 439, adresa email: dnita@soufflet.com.

Ultimele stiri

15 noi

Tehnologia culturii de floarea-soarelui 2025

Vă invităm să vizualizați noua broșură dedicată culturii de floarea-soarelui 2025 pentru a descoperi tehnologia completă dedicată acesteia.
Vă invi...

Mai mult
6 noi

Tehnologia culturii de porumb 2025

Vă invităm să vizualizați noua broșură dedicată culturii de porumb 2025 pentru a descoperi tehnologia completă dedicată acesteia.
Vă invităm să con...

Mai mult

Aplicația FARMI

RO_web_banner_new_FARMI-1.png rapita_de_aur_300x677-1.png RO job Web banner.png available now RO.jpg